Zolang Griekenland nog volop met zijn Europese partners onderhandelt over de uitkering van noodsteun kan premier Tsipras in Rusland niet bedelen om geld. Wel om goedkoper gas of verzachting van de Russische sancties. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.De Griekse premier Tsipras is vandaag op bezoek bij President Poetin in Moskou, maar waarschijnlijk niet om om geld te bedelen. Rusland heeft zelf geen toegang tot de kapitaalmarkt en de Oekraïense crisis heeft een flink hap uit Moskous valuta-reserves genomen. Bovendien zou Tsipras als zelfverklaard pro-EU politicus een wel heel erg grote draai te maken door het lidmaatschap van de euro, EU en NAVO op het spel te zetten door Poetin – de paria van het Westen – te vragen om broodheer van de Grieken te worden.
Het beste dat Tsipras er uit kan halen is dat Poetin voor Griekenland een uitzondering maakt op de invoerbeperkingen van Europees voedsel, of Griekenland goedkoper gas gunt. Poetin zou daarmee tweespalt zaaien binnen de EU over de Russische sancties. Want Griekenland is zeker niet het enige EU-land dat liever vandaag dan morgen de sancties tegen Rusland ziet verdwijnen.
2.Megadeal van het decennium: Royal Dutch Shell heeft een overnamebod van 47 miljard pond op de Britse producent van vloeibaar aardgas BG Group aangekondigd. Dat is volgens gegevens van Bloomberg News de grootste overname in de olie- en gassector in meer dan tien jaar tijd. En als toezichthouders in bijna een half dozijn landen akkoord gaan, wordt Shell de grootste LNG-producent van alle olie-en gasmaatschappijen.
Door BG in te lijven vergroot Shell zijn olie- en gasreserves met 25 procent en de productie met 20 procent. En dat heeft Shell broodnodig, want de productie van de olie- en gasreus daalde in 2014 naar het laagste niveau in 17 jaar tijd, terwijl reserves in twee van de afgelopen drie maanden zijn gekrompen. In het Arctisch gebied, een hoofdpijndossier, heeft Shell 6 miljard dollar gespendeerd zonder dat het ook maar een werkende bron heeft opgeleverd. Bovendien gelooft Shell in de groeipotentie van het betrekkelijk eenvoudig met tankers te verschepen LNG, een veel schonere brandstof dan kolen of olie.
Vanaf 2020 moet de kasstroom uit diepzee-activiteiten en geïntegreerd gas 15-20 miljard dollar per jaar bedragen, evenveel als de traditionele upstream en downstream activiteiten tezamen. En misschien vraagt u zich af waarom nú de overname – omdat de olieprijs laag is. Eind jaren negentig bracht een olieprijs op bodemniveaus ook een consolidatieslag in de sector op gang.
3.En de financiële details van Shell betaalt ongeveer 13,67 pond in contanten en eigen aandelen voor elk aandeel BG. Daarmee betaalt Shell 19 keer de winst over 2014 en een premie van 50 procent ten opzichte van de koers van BG voordat het overnamenieuws naar de media was gelekt. Aandeelhouders BG worden voor 19 procent eigenaar van het gecombineerde bedrijf, dat onder leiding komt te staan van Shell-topman Ben van Beurden. En de zoethoudertjes voor aandeelhouders: Shell bevestigde in 2015 een dividend van 1,88 dollar per aandeel uit te betalen en “tenminste” dat bedrag in 2016. Ook gaat Shell gaat 25 miljard dollar eigen aandelen inkopen van 2017 tot en met 2020. Want vanaf 2017 zal BG “sterk” bijdragen aan de winst per aandeel en daarnaast zal Shells activa-uitverkoop waarschijnlijk hoger uitvallen dan de beoogde 30 miljard dollar.
4.De koers van SBM Offshore is woensdagochtend in een vrije val geraakt vanwege nieuws over het corruptieschandaal rond de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, wat voorheen de belangrijkste klant van de Nederlandse oliedienstverlener was. Volgens Braziliaanse media zou SBM in het kader van een schikking 1,7 miljard dollar betalen aan Petrobras. En dat is een hoop geld voor SBM, dat een marktkapitalisatie van 2,4 miljard dollar heeft. Braziliaanse autoriteiten verdenken SBM en een rits andere oliedienstverlener er van smeergeld te hebben betaald aan Petrobras in ruil voor contracten.
5. Europese aandelen borduren vanochtend voort op de rally van dinsdag. De breed samengestelde Europese Stoxx 600 index was daarbij op weg om op het hoogste niveau ooit te sluiten dankzij de monetaire verruiming door de ECB en de aantrekkende economie in de Eurozone. De AEX stond juist in het rood omdat indexzwaargewicht Shell lager stond op het overnamenieuws.
6.U vindt dat de AEX boven de 500 punten wel erg hoog staat? Dan heeft u nog geen blik geworpen op de Chinese beurs, in het bijzonder techaandelen. Volgens persbureau Bloomberg is de koers-winstverhouding van Chinese techaandelen inmiddels gestegen naar 220. Daarmee hebben Chinese techaandelen de (twijfelachtige) eer de duurste aandelen ter wereld te zijn. En ter vergelijking: op het hoogtepunt van de techzeepbel aan het begin van het vorige decennium was de koers-winstverhouding van de Nasdaq 156.
7. De Europese Commissie heeft natuurlijk geen mededingingsbezwaren als de Franse staat zijn belang in autobouwer Renault uitbreidt. De staat heeft voor 1,23 miljard euro 9,6 miljoen aandelen Renault op de beurs gekocht en banken een mandaat gegeven om nog eens 4,4 miljoen stuks te kopen. Met de aankoop breidt de staat zijn stemrecht uit naar 23,2 procent van 17,7 procent. En de aankopen zijn geen toeval. Aan het einde van de maand stemmen aandeelhouders Renault namelijk over het plan om beleggers die aandelen Renault langer dan twee jaar in handen hebben twee keer zo veel stemrecht kunnen krijgen. En de staat en een aantal andere aandeelhouders willen deze wijziging doordrukken om pottenkijkers buiten de deur te houden, in het bijzonder activistische aandeelhouders die de Renault-Nissan alliantie op de schop willen nemen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl